De club

Het ontstaan en clubgeschiedenis.

Vespa liefhebber en voormalig voorzitter Geert Matthys richtte met een paar gelijkgestemde Vespa rijders en vrienden ergens in het voorjaar van 2017, de Vespaclub Amici Del Cambio Manuale op.
Het Italiaans verwijzend naar de handversnelling van de retro Vespa’s. De reden was vrij eenvoudig; het toenmalig aanbod in de streek rond Aalst was te klein of veel te grote clubs, dus werden de koppen van deze Vespa liefhebbers bij elkaar gestoken en zo ontstond algauw het idee dat er zeker in deze regio nog een 2de Vespaclub kon bestaan en rondrijden.

Er werd een logo ontworpen door de toenmalige voorzitter onder de benaming Amici Del Cambio Manuale met als onderschrift “Land Van Aelst”.

De allereerste ritten werden georganiseerd niet gepland maar “out of the blue” Vespatocht. Met een aantal Vespisti werd er op uit getrokken om op zondagen te gaan “rijden met de Vespa” of aan ritten van andere officiële Vespaclubs deel te nemen wat op korte termijn een succes werd. Zelfs op de Vespa Days in Duitsland (Celle) en op de Belgische Vespadagen te Tessenderlo waren er leden van de club aanwezig en zo groeide de bekendheid van de ” Amici’s”  in zowel andere provincies van België als in onze eigen streek.
Al snel telde deze kersverse club een 25-tal leden en werd elke gelegenheid te baat genomen om nog meer deel te nemen aan het Vespa-plezier en zich te profileren als een club van Vespaliefhebbers.

Om het geheel in een degelijk context te kunnen plaatsen en een beetje structuur te krijgen werd er besloten om een VZW op te richten en vanaf 1 augustus 2017 was “Amici Del Cambio Manuale VZW” of kortweg “ADCM VZW” een feit.

Ondertussen droomden al enkele leden om toch naar buiten te kunnen komen als een officiële Vespaclub en zo ontstond ook het idee om ons aan te sluiten bij Vespaclub België.

Zogezegd, zo gedaan, de aanvraag werd opgestuurd en het enige wat we nodig hadden was een goedkeuring van de bestaande club VC Aalst.

Daar er geen 2 officiële clubs met dezelfde stadsnaam toegelaten zijn door het VCB-reglement, werd er gekozen voor Vespa-Club Erembodegem (deelgemeente Groot Aalst). De enige voorwaarde die gesteld werd is dat de verwijzing naar de naam “Land van Aelst” ( Aalst ) die in ons eerste logo voorkwam moest verdwijnen, dit veranderde in “Land Van Ajoin”.
De goedkeuring als officiële Vespaclub viel in onze brievenbus ergens midden december 2017.

Zo konden we met goede moed en veel overgave het Vespajaar 2018 aanvangen en van start gaan als Vc Erembodegem – A.D.C.M. Vzw.

Ondertussen hadden we ook een benefiet op poten gezet die plaats vond op 9 september 2017 ten voordele van het MPI St. Franciscus nl. de “Manneken Frans-rit”.

Na de vele contacten en gesprekken met Francesco (Vc Oostende), die ons met raad bijstond i.v.m. het officialiseren van de club hebben wij hem ook gevraagd om “Peter (Padrino)” te worden van onze club, hetgene hij ook aanvaarde en zich ook volledig laat opmerken als volwaardige vertegenwoordiger van onze club zowel in binnenland als over de grenzen heen.

Om te voorkomen dat wij zouden uitgroeien tot een zeer grote club, heeft de club zich een maximum aantal leden opgelegd (50 + 1, leden) en op heden is dit cijfer reeds bereikt.

Amici Del Cambio Manuale | Vespa Club Erembodegen

Het originele logo van 2017

Amici Del Cambio Manuale | Vespa Club Erembodegen

Het vernieuwde logo later in 2017

Amici Del Cambio Manuale | Vespa Club Erembodegen

Het huidige logo

  • Stichtingsjaar van de VZW: 2017

  • Aantal leden: max. 51

  • Geldig rijbewijs vereist